Maria Petersdotter

Vilja är att kunna. Kunna är att vilja.

Dagens fråga: Vilka proteiner tycker du är bäst?

Publicerad 2014-11-18 21:43:15 i Allmänt,

Kort och gott kan jag säga att de proteiner som är bra proteiner är det som man får i sig. Och så klart rätt mängd.
Proteinet är kroppens byggstenar.
Vad våra muskler behöver är ett högt intag av bra, proteinrik mat ger rätt förutsättningar för att kunna växa. Att få i sig tillräckligt med protein är lika viktigt både vid viktuppgång och som vid deffning för att kunna behålla musklerna.
Listar upp mina favoritkällor till bra protein med hög kvalitet och med det menar jag att de innehåller en stor del av de aminosyror man behöver både för att må bra och för att växa sig starkare. OBS! Alla näringsinnehåll är hämtade från Livsmedelsdatabasen. Variationer mellan märken förekommer såklart, men i stort sätt är alla ganska lika.


 
Proteinkälla 1: Ägg!
 
Som små näringsrika "bollar" fullproppande med nyttiga fettsyror.
Näringsinnehållet per 100 gram för ett kokt ägg är 12,3 gram protein och 137 kcal.
Ett vanligt ägg väger ofta ungefär 60 gram vilket innebär att ett ägg innehåller 7,4 gram protein och 82 kcal.
 

Proteinkälla 2: Fisk!

Fisk är alltid fisk och super duper nyttigt oavsett om det är ett fet eller magert alternativ.

I regel innehåller fisk 20 gram protein per 100 gram. Energiinnehållet mellan olika fiskar varierar  på hur feta de är. Fet fisk är  riktigt hälsosamt då det är rikt på omega-3. Två bra exempel på feta fiskar som både innehåller mycket protein och omega-3 är makrill och lax.

Ex på mager fisk  är tonfisk. Per 100 gram innehåller tonfisk i vatten (avrunnen) 24,5 gram protein och 110 kcal. 

 

 

 

Proteinkälla 3: Fågel

Fågel en kalorisnål proteinkälla.20 gram protein per 100 gram, beroende på tillredning och vilken bit det är.

 

100 gram stekt kycklingbröstfilé utan skinn innehåller 23,1 gram protein och 105 kcal medans kycklingklubbor eller kycklingben, med skinnet kvar, innehåller de 18,9 gram protein och 156 kcal per 100 gram.

Proteinkälla 4: Mjölk


Mjölk är en bra proteinkälla för de som vill gå upp i vikt men har svårt att få i sig kalorier (kalorier i flytande form mättar ofta inte lika mycket som kalorier ”i fast form”).Mjölk innehåller proteinerna kasein och vassle som är av hög kvalitet och passar utmärkt för våra kroppar.Mjölk finns i flera olika fetthalter, där till exempel den 3 %-iga innehåller 3,4 gram protein och 60 kcal per 100 gram. Om du vill minska kalorimängden men ändå dricka ”mjölk” så kan du gå ända ner till Minimjölk som har en fetthalt på 0,1 %. Den innehåller 3,5 gram protein och 36 kcal per 100 gram.

 

 

Proteinkälla 5:

Kvarg är mitt absoluta måste i kylskåpet. Det går att kombinera med ALLT!!! Finns nog egentligen ingen huvudmåltid som jag inte har kvarg till.
Kvarg med 1 %-ig fetthalt innehåller 12,7 gram protein och 75 kcal per 100 gram.


Proteinkälla 6: Keso

Keso är för mig som kvarg...passar till allt. Enkelt och gott sätt att få i sig protein. Keso med 4 %-ig fetthalt innehåller 12 gram protein och 93 kcal per 100 gram.



 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Petersdotter

Välkommen till min blogg! Jag heter Maria Petersdotter. Jag är mamma, fru, PT, kostrådgivare, lifestylecoach, gruppträningsinstruktör och butikschef. Mitt liv handlar om att inspirera människor till att må så bra de kan i form av att dela med mig av min kunskap i träning, kost och positivt tänkande.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela